POLĘDWICZKI W SOSIE BALSAMICZNYM I PIECZONYMI, PIKANTNYMI JABŁKAMI

12 paź 2017
data:post.title
Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele pysznych sposobów, dzisiaj przygotowałam je pieczone w szynce parmeńskiej i szałwii oraz sosem balsamicznym. Mięso podałam z cykorią, chipsami z ziemniaków i pikantnymi jabłkami.
Przepis bierze udział w konkursie  www.hendi.pl/konkurs


SKŁADNIKI: 
  • 300 g polędwiczek wieprzowych
  • 10 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • sól, pieprz, czosnek, papryka ostra do smaku 
  • świeża szałwia
  •  świeży tymianek 
  • 10 g masła klarowanego
  • 100 ml bulionu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
                                                                  DODATKOWO :
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 10 g masła klarowanego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cykoria
  • młody bób gotowany, do posypania
  • 2-3 fioletowe ziemniaki
  • ocet balsamicny
  • sól, pieprz
  • papryka ostra do smaku
                                                               PRZYGOTOWANIE :
  1. Polędwiczki myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, obkładamy liśćmi szałwii i zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Następnie obsmażamy na maśle klarownym z każdej strony kilka minut. Na patelnię dodajemy szałwię i tymianek, polewamy mięso masłem i ziołami. Polędwiczkę odkładamy na talerz aby odpoczęła.
  2. Na patelnię na której smażyło się mięso wlewamy 100 ml buliony, 1 łyżkę octu balsamicznego, dodajemy szałwię, tymianek i ząbek czosnku. Sos redukujemy aż będzie gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Jabłko i cebulę obieramy, przecinamy na pół, (wydrążamy gniazda nasienne) a cebulę na ćwiartki. Na małej patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier brązowy, wlewamy 1 łyżeczkę octu balsamicznego i podpiekamy jabłka z cebulą  aż ładnie się przypieką. Patelnie wkładamy do piekarnika na 8 minut i pieczemy w temperaturze 180 % C. Doprawiamy solą, tymiankiem i ostrą papryką.
  4. Cykorię przecinamy na pół, smażymy na maśle i doprawiamy solą, wlewamy odrobinę bulionu i chwilkę dusimy. Cykorię wyjmujemy i odsączamy z płynów.
  5. Ziemniaki szatkujemy i smażymy na oleju aż powstaną chrupiące chipsy, odsączamy z tłuszczu i doprawiamy solą i papryką.
  6. Na talerz układamy cykorię oraz jabłko i cebulę. Do tego pokrojona polędwiczka i kilka chipsów ziemniaczanych. Danie posypujemy ugotowanym młodym bobem, polewamy odrobiną sosu balsamicznego. Podajemy ciepłe.





 


Prześlij komentarz