SERNIK NA MURZYNKU Z KAJMAKIEM + FILMIK

9 paź 2017
data:post.title
Sernik na murzynku to jedno z pyszniejszych ciast jakie upiekłam. Jest delikatny i puszysty w dodatku polany masą kajmakową. Jeżeli szukacie pysznego przepisu na sernik to ten właśnie taki jest. 


     SKŁADNIKI NA CIASTO : 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/4 szklanka mleka
                                                                               SER : 
  • 1 kg sera wiaderkowego, mielonego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie waniliowe, bez cukru po 40 g 
                                                            POLEWA KAJMAKOWA : 
  • 400 g gotowej masy kajmakowej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanka mleka
  • kokos i płatki migdałów do dekoracji
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ciasto - margarynę, mleko, cukier, kakao, przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Masę odłożyć do ostygnięcia.
  2. Do zimnej masy kajmakowej dodać 5 żółtek i miksować mikserem, następnie wsypywać mąkę z proszkiem i dalej miksować aż składniki się połącza. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. 
  3. Blaszkę o wymiarach 40/25 wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto i piec w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C. 
  4. Ser - żółtka ucieramy mikserem z cukrem, następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Następnie ciągle ucierając dodajemy partiami ser, po zmiksowaniu wsypujemy budynie a na koniec ubitą pianę na sztywno z białek. Ser delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. 
  5.  Wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto, wylewamy ser i ponownie pieczemy 60 minut w temperaturze 160-170 % C. 
  6. Sernik studzimy około 1 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
  7. Polewa- w gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę, mieszamy ją z masą kajmakową i zagotowujemy w garnku na małym ogniu. 
  8. Na ciepłe ciasto wylewamy polewę, wierzch dekorujemy koksem i orzechami. Ostudzony sernik chłodzimy w lodowce kilka godzin. 
  9. Ciasto jest wyjątkowo smaczne, pulchne i delikatne, gorąco polecam. 
           Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;




 

1 komentarz