SERNIK NA MURZYNKU Z KAJMAKIEM + FILMIK

9 paź 2017
data:post.title


Sernik na murzynku to jedno z pyszniejszych ciast jakie upiekłam. Jest delikatny i puszysty w dodatku polany masą kajmakową. Jeżeli szukacie pysznego przepisu na sernik to ten właśnie taki jest. 


     SKŁADNIKI NA CIASTO : 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/4 szklanka mleka
                                                                               SER : 
  • 1 kg sera wiaderkowego, mielonego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie waniliowe, bez cukru po 40 g 
                                                            POLEWA KAJMAKOWA : 
  • 400 g gotowej masy kajmakowej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanka mleka
  • kokos i płatki migdałów do dekoracji
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ciasto - margarynę, mleko, cukier, kakao, przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Masę dłożyć do ostygnięcia. Do zimnej masy dodać żółtka i miksować mikserem, następnie wsypywać mąkę z proszkiem i dalej miksować aż składniki się połącza. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. 
  2. Blaszkę o wymiarach 40/25 wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto i piec w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C. 
  3. Ser - żółtka ucieramy mikserem z cukrem, następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Następnie ciągle ucierając dodajemy partiami ser, po zmiksowaniu wsypujemy budynie a na koniec ubitą pianę na sztywno z białek. Ser delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. 
  4.  Wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto, wylewamy ser i ponownie pieczemy 60 minut w temperaturze 160-170 % C. 
  5. Sernik studzimy około 1 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
  6. Polewa- w gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę, mieszamy ją z masą kajmakową i zagotowujemy w garnku na małym ogniu. 
  7. Na ciepłe ciasto wylewamy polewę, wierzch dekorujemy koksem i orzechami. Ostudzony sernik chłodzimy w lodowce kilka godzin. 
  8. Ciasto jest wyjątkowo smaczne, pulchne i delikatne, gorąco polecam. 
           Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;





 

7 komentarzy

  1. Pani Mariolu czy pkt.2 nie powinno być masy czekoladowej nie kajmakowej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację że wkradł się bląd do przepisu :) już poprawiałam, pozdrawiam .

      Usuń
  2. ciasto wyglada wspaniale mam nadzieje ze bedzie smakowac równiez pzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pyszne wyszło identycznie jak na zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Mariolu, czy ciasto studzimy, czy na gorące wylewamy masę serową. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda super dam znać jak zrobię Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń