Babka piaskowa to pyszne ciasto pieczone w formie keksowej. Jest smaczna, delikatna i lekko krucha. Zawsze się udaje i pięknie rośnie, polecam ten przepis.
SKŁADNIKI :
- 150 g masła
- 150 g maki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
PRZYGOTOWANIE :
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka pojedynczo dodajemy do masy maślanej, oraz olejek,cały czas nie przestając miksować
- Następnie mąki wsypujemy z proszkiem do pieczenia i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem.
- Formę keksową o wymiarach 20/10 cm wyłożyć folią aluminiową i wypełnić ciastem.
- Piec w temperaturze 160-170%C przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem czy babka jest całkowicie sucha).
- Po całkowitym ostudzeniu ciasto kroimy na kawałki.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz