Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą są równie smaczne jak upieczone bez kapusty. Są wyjątkowo smaczne, chrupiące o posmaku kiszonej kapusty. Jak dla mnie pyszne.
SKŁADNIKI :
- 1,2 kg ziemniaków
- 300 g kiszonej kapusty beczkowej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na małych oczkach, przekładamy na durszlak i lekko wyciskamy z nadmiaru soku. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze wyciskamy, następnie drobno kroimy.
- Do miski przekładamy starte warzywa, kiszoną kapustę, jajka, mąkę sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy.
- Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placki, aż się przyrumienią z jednej i drugiej strony.
- Podajemy ciepłe z kleksem śmietany i koperkiem lub sosem i pieczenią.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz