Wafelki domowe jak knoppersy są rewelacyjne, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Smakują jak kupne a nawet lepiej. Wafelki przełożone masą czekoladowo - orzechową i masą mleczną, dla dzieci rewelacja, myślę że jeszcze nie raz je przygotuję.
MASA MLECZNA :
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 - 2 szklanki mleka w proszku
- dodatkowo - 3 suche, duże wafle
- 150 g nutelli czekoladowo/ orzechowej
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 125 masła lub margaryny
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
- orzechy do posypania
- Mleko podgrzewamy z cukrem, mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Studzimy.
- 125 g margaryny ucieramy mikserem, wlewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku około 2 szklanek. Mieszamy na wyższych obrotach aż masa stanie się kremowa i gęstawa.
- Orzechy laskowe podpiekamy kilka minut na suchej patelni, aż zacznie z nich schodzić skórka. Następnie studzimy i drobno siekamy.
- Masa czekoladowa- 125 g margaryny przekładamy do misy robota, dodajemy kakao, nutellę i wszystko dokładnie ucieramy, na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy.
- Na pierwszy blat wafla przekładamy masę orzechową, równo ją rozsmarowujemy, na to następny wafel, lekko go dociskamy. Następnie wykładamy masę mleczną, rozsmarowujemy i kładziemy następny wafel. Całość obciążamy deską do krojenia. Wafle chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin.
- Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy. Polewę mieszamy i wylewamy na wafel, posypujemy orzechami i ponownie chłodzimy.
- Ciastka kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz