DOMOWE WAFELKI KNOPPERS + FILMIK

29 paź 2017
data:post.title
Wafelki domowe jak knoppersy są rewelacyjne, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Smakują jak kupne a nawet lepiej. Wafelki przełożone masą czekoladowo - orzechową i masą mleczną, dla dzieci rewelacja, myślę że jeszcze nie raz je przygotuję.


     MASA MLECZNA :
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 - 2 szklanki mleka w proszku
  • dodatkowo - 3 suche, duże wafle
                                                             MASA CZEKOLADOWA :
  • 150 g nutelli czekoladowo/ orzechowej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 125 masła lub margaryny
  • 100 g orzechów laskowych
                                                                         POLEWA :
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • orzechy do posypania
                                                               PRZYGOTOWANIE :
  1. Mleko podgrzewamy z cukrem, mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Studzimy.
  2. 125 g margaryny ucieramy mikserem, wlewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku około 2 szklanek. Mieszamy na wyższych obrotach aż masa stanie się kremowa i gęstawa.
  3. Orzechy laskowe podpiekamy kilka minut  na suchej patelni, aż zacznie z nich schodzić skórka. Następnie studzimy i drobno siekamy.
  4. Masa czekoladowa- 125 g margaryny przekładamy do misy robota, dodajemy kakao, nutellę i wszystko dokładnie ucieramy, na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy.
  5. Na pierwszy blat wafla przekładamy masę orzechową, równo ją rozsmarowujemy, na to następny wafel, lekko go dociskamy. Następnie wykładamy masę mleczną, rozsmarowujemy i kładziemy następny wafel. Całość obciążamy deską do krojenia. Wafle chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin.
  6. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy. Polewę mieszamy i wylewamy na wafel, posypujemy orzechami i ponownie chłodzimy.
  7. Ciastka kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 






 

Prześlij komentarz