Sezon na grzyby twa więc pora na sałatkę. Przygotowałam ja z pieczonych grzybów leśnych, jajek i warzyw. Wyszła smaczna i nawet szybka w przygotowaniu. Jeżeli lubicie grzyby to ta sałata przypadnie wam do gustu w dodatku jest bardzo efektowna.
SKŁADNIKI :
- 300 -500 g grzybów leśnych
- 1 duża cebula
- 4-5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 4-5 ogórki konserwowe
- 6 jajek
- mały pęczek szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- mały słoiczek majonezu
- oliwki do dekoracji
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE :
- Ziemniaki, marchew, jajka gotujemy, obieramy, studzimy i kroimy w małą kostkę
- Grzyby oczyszczamy i kroimy łącznie z obraną cebulą w małą kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy olej, wodę i doprawiamy do smaku. Prużymy na małym ogniu aż płyny odparują a grzybki się podpieką. Przekładamy je na talerz aby ostygły.
- Ogórki kroimy w kostkę a szczypiorek siekamy.
- Ziemniaki mieszamy z marchewką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy łyżkę majonezem i dokładnie mieszamy.
- Białka oddzielamy od żółtek i ścieramy je na tarce do osobnych miseczek.
- Na owalny, duży talerz wykładamy ziemniaki z marchewką, formujemy owalny kształt i równomiernie rozkładamy.
- Na następną warstwę rozkładamy grzyby, smarujemy majonezem, na to ogórki i tarte białko, ponownie smarujemy majonezem. Teraz rozsypujemy tarte żółtko na wierzch i boki sałatki.
- Do woreczek wkładamy 1 łyżkę majonezy, ucinamy rożek i wyciskamy na sałatce drzewo, u góry i po bokach rozsypujemy szczypiorek tworząc liście.
- Z ciemnych oliwek wycinamy paseczki i robimy korę drzewa. Na dole sałatki układamy gotowane grzybki.
- Sałatkę przed podaniem chłodzimy, przykrytą delikatnie folią aluminiową.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału;
wspaniała! :)
OdpowiedzUsuń