SAŁATKA LEŚNA + FILMIK

6 paź 2017
data:post.title
Sezon na grzyby twa więc pora na sałatkę. Przygotowałam ja z pieczonych grzybów leśnych, jajek i warzyw. Wyszła smaczna i nawet szybka w przygotowaniu. Jeżeli lubicie grzyby to ta sałata przypadnie wam do gustu w dodatku jest bardzo efektowna.



        SKŁADNIKI :  
  • 300 -500 g grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 4-5 ogórki konserwowe
  • 6 jajek
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • mały słoiczek majonezu
  • oliwki do dekoracji
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki wody
                                                                  PRZYGOTOWANIE :
  1. Ziemniaki, marchew, jajka gotujemy, obieramy, studzimy i kroimy w małą kostkę
  2. Grzyby oczyszczamy i kroimy łącznie z obraną cebulą w małą kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy olej, wodę i doprawiamy do smaku. Prużymy na małym ogniu aż płyny odparują a grzybki się podpieką. Przekładamy je na talerz aby ostygły.
  3. Ogórki kroimy w kostkę a szczypiorek siekamy.
  4. Ziemniaki mieszamy z marchewką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy łyżkę majonezem i dokładnie mieszamy.
  5. Białka oddzielamy od żółtek i ścieramy je na tarce do osobnych miseczek.
  6. Na owalny, duży talerz wykładamy ziemniaki z marchewką, formujemy owalny kształt i równomiernie rozkładamy.
  7. Na następną warstwę rozkładamy grzyby, smarujemy majonezem, na to ogórki i tarte białko, ponownie smarujemy majonezem. Teraz rozsypujemy tarte żółtko na wierzch i boki sałatki.
  8. Do woreczek wkładamy 1 łyżkę majonezy, ucinamy rożek i wyciskamy na sałatce drzewo, u góry i po bokach rozsypujemy szczypiorek tworząc liście.
  9. Z ciemnych oliwek wycinamy paseczki i robimy korę drzewa. Na dole sałatki układamy gotowane grzybki.
  10. Sałatkę przed podaniem chłodzimy, przykrytą delikatnie folią aluminiową.
  11. Smacznego.
           Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału; 



 

1 komentarz