Puszysty i delikatny biszkopt to podstawa dobrego ciasta. Przepis jest na dużą blaszkę, rolada ładnie się zwija i pysznie smakuje.
SKŁADNIKI :
- 5 jajek średnich
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej ( 100 G )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy mikserem z odrobiną soli na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Wlewamy żółtka, miksujemy, następnie wsypujemy przesiane maki z proszkiem i delikatnie mieszamy szpatułką aż składniki się połączą.
- Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia i równo je rozsmarowujemy.
- Roladę pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % C.
- Ciasto wyjmujemy, przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, odrywamy papier i zwijamy ciasto ze ściereczką jak roladę.
- Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto przekładamy dowolnym słodkim nadzieniem.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz