TORT MILKY WAY + FILMIK

8 kwi 2018
data:post.title
Tort milky way to pyszny, słodki i mleczno - czekoladowy wypiek. Rewelacyjnie się prezentuje na stole ale jeszcze pyszniej smakuje. Taki torcik przygotowałam na urodziny dzieci, aby nacieszyły oczy i podniebienia. Udekorować można go dowolnie, według własnej fantazji.


SKŁADNIKI :
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki ciemnego kakao
                                                                  MASA MLECZNA :
  • 200 ml mleka pełnego
  • 2 szklanki mleka w proszku ( 220 g )
  • 200 g naturalnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
                                                            MASA Z MASCARPONE :
  • 300  śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka żelatyny rozmieszanej w 1/4 szklance wrzątku

                                                                     DEKORACJA :
  • 100 g czekolady deserowej + 3 łyżki mleka
  • 5 batoników milky way
  • czekoladki gwiazdki - milky way
  • 2 batoniki crispy rolls
PRZYGOTOWANIE : 
  1. BISZKOPT - Całe jajka ubijamy mikserem na puch, dodajemy cukier, dalej ubijamy, następnie wlewamy olej i wsypujemy pomieszane mąki z kakao. Biszkopt delikatnie mieszamy, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 ( może być również mniejsza ), wyłożoną folią i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C.
  2. MASA - mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy aż będzie dobrze roztarte. Następnie wlewamy ostudzone mleko z cukrem, po chwili wsypujemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Masa stanie się gęsta i gładka. Po chwili zacznie gęstnieć.
  3. Biszkopt przecinamy na 3 równe połówki. Pierwszy blat, umieszczamy na talerzu, nasączamy go słodką herbatą, wykładamy część masy, przykrywamy następnym blatem ciasta, nasączamy i masa, znowu ciasto, nasączamy i rozsmarowujemy resztę masy.  Wyrównujemy boki ciasta i odkładamy go do lodówki. W między czasie zrobimy drugą masę.
  4. MASA 2 - bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na gęsto, kiedy jest już sztywna dodajemy mascarpone i dobrze ucieramy. Wlewamy teraz rozpuszczoną żelatynę i szybko miksujemy.
  5. Tort wyjmujemy z lodówki, rozkładamy masę na wierz i boki, wyrównujemy. Trochę masy odkładamy do miseczki, będzie do dekoracji.
  6. Na boki ciasta ( zanim masa zastygnie ) przyklejamy  gwiazdki czekoladowe. Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki.
  7. Kiedy całkowicie masy zastygną, dekorujemy ciasto.
  8. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 3 łyżki mleka i ogrzewamy w mikrofalówce około 30 sekund, mieszamy aż powstanie gładka polewa.
  9. Na zimne ciasto wylewamy polewę i szybko wyrównujemy wierzch pozwalając aby czekolada spłynęła po bokach.  
  10. Batoniki kroimy na kawałki, resztę śmietany nakładamy do szprycy i robimy ozdobne rozetki, układamy finezyjnie czekoladki i gotowe.
  11. Tort chwilkę chłodzimy i można go kroić.
  12. Smacznego.
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

3 komentarze

  1. To musi być przesłodkie i przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa mleczna: jeśli dobrze rozumiem, mleko pełne to mleko 3,2% ?

    OdpowiedzUsuń