Tort milky way to pyszny, słodki i mleczno - czekoladowy wypiek. Rewelacyjnie się prezentuje na stole ale jeszcze pyszniej smakuje. Taki torcik przygotowałam na urodziny dzieci, aby nacieszyły oczy i podniebienia. Udekorować można go dowolnie, według własnej fantazji.
SKŁADNIKI :
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g )
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki ciemnego kakao
MASA MLECZNA :
- 200 ml mleka pełnego
- 2 szklanki mleka w proszku ( 220 g )
- 200 g naturalnego masła
- 3/4 szklanki cukru
MASA Z MASCARPONE :
- 300 śmietany 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka żelatyny rozmieszanej w 1/4 szklance wrzątku
DEKORACJA :
- 100 g czekolady deserowej + 3 łyżki mleka
- 5 batoników milky way
- czekoladki gwiazdki - milky way
- 2 batoniki crispy rolls
PRZYGOTOWANIE :
- BISZKOPT - Całe jajka ubijamy mikserem na puch, dodajemy cukier, dalej ubijamy, następnie wlewamy olej i wsypujemy pomieszane mąki z kakao. Biszkopt delikatnie mieszamy, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 ( może być również mniejsza ), wyłożoną folią i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C.
- MASA - mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy aż będzie dobrze roztarte. Następnie wlewamy ostudzone mleko z cukrem, po chwili wsypujemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Masa stanie się gęsta i gładka. Po chwili zacznie gęstnieć.
- Biszkopt przecinamy na 3 równe połówki. Pierwszy blat, umieszczamy na talerzu, nasączamy go słodką herbatą, wykładamy część masy, przykrywamy następnym blatem ciasta, nasączamy i masa, znowu ciasto, nasączamy i rozsmarowujemy resztę masy. Wyrównujemy boki ciasta i odkładamy go do lodówki. W między czasie zrobimy drugą masę.
- MASA 2 - bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na gęsto, kiedy jest już sztywna dodajemy mascarpone i dobrze ucieramy. Wlewamy teraz rozpuszczoną żelatynę i szybko miksujemy.
- Tort wyjmujemy z lodówki, rozkładamy masę na wierz i boki, wyrównujemy. Trochę masy odkładamy do miseczki, będzie do dekoracji.
- Na boki ciasta ( zanim masa zastygnie ) przyklejamy gwiazdki czekoladowe. Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki.
- Kiedy całkowicie masy zastygną, dekorujemy ciasto.
- Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 3 łyżki mleka i ogrzewamy w mikrofalówce około 30 sekund, mieszamy aż powstanie gładka polewa.
- Na zimne ciasto wylewamy polewę i szybko wyrównujemy wierzch pozwalając aby czekolada spłynęła po bokach.
- Batoniki kroimy na kawałki, resztę śmietany nakładamy do szprycy i robimy ozdobne rozetki, układamy finezyjnie czekoladki i gotowe.
- Tort chwilkę chłodzimy i można go kroić.
- Smacznego.
To musi być przesłodkie i przepyszne <3
OdpowiedzUsuńMasa mleczna: jeśli dobrze rozumiem, mleko pełne to mleko 3,2% ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, mleko 32 % z kartonika.
UsuńBędę piekła na komunię syna ponieważ masę tą znam i używam a Tw tort zainspirował mnie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń