Młoda kapusta na ciepło z koperkiem i boczkiem to danie szybkie w przygotowaniu. Młoda kapusta i koperek to dla mnie danie idealne, smaczne i takie domowe. 
SKŁADNIKI : 
- 1-2 główki młodej kapusty ( małe główki lub jedna większa)
 - 20 dkg boczku wędzonego
 - 1 cebula
 - 1 pęczek koperku
 - 1/2 l bulionu
 - liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach
 - sól, pieprz do smaku
 - 2 łyżki octu jabłkowego
 
                                                                    ZASMAŻKA : 
- 1 łyżka masła naturalnego
 - 2 łyżki mąki pszennej
 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
- Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy bulion i dusimy wszystko pod przykryciem około 15-20 minut.
 - Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni aż boczek znacznie się wytopi.
 - Dodajemy podpieczony boczek do kapusty, mieszamy. Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 - Koperek siekamy, dodajemy do kapusty.
 - Na malej patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę.
 - Do bigosiku dodajemy zasmażkę i energicznie mieszamy, zagotowujemy i ściągamy z ognia..
 - Na koniec dodajemy ocet, mieszamy i gotowe.
 - Smacznego.
 
                                         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 














Prześlij komentarz