MŁODA KAPUSTA NA CIEPŁO Z BOCZKIEM I KOPERKIEM + FILMIK

23 kwi 2018
data:post.title
Młoda kapusta na ciepło z koperkiem i boczkiem to danie szybkie w przygotowaniu. Młoda kapusta i koperek to dla mnie danie idealne, smaczne i takie domowe. 


SKŁADNIKI : 
  • 1-2 główki młodej kapusty ( małe główki lub jedna większa)
  • 20 dkg boczku wędzonego 
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 l bulionu
  • liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach
  • sól, pieprz do smaku 
  • 2  łyżki octu jabłkowego 
                                                                    ZASMAŻKA : 
  • 1 łyżka masła naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy bulion i dusimy wszystko pod przykryciem około 15-20 minut.
  2. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni aż boczek znacznie się wytopi. 
  3. Dodajemy podpieczony boczek do kapusty, mieszamy. Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  4. Koperek siekamy, dodajemy do kapusty. 
  5. Na malej patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę. 
  6. Do bigosiku dodajemy zasmażkę i energicznie mieszamy, zagotowujemy i ściągamy z ognia.. 
  7. Na koniec dodajemy ocet, mieszamy i gotowe.
  8. Smacznego.
                                         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 








 

Publikowanie komentarza