Młoda kapusta na ciepło z koperkiem i boczkiem to danie szybkie w przygotowaniu. Młoda kapusta i koperek to dla mnie danie idealne, smaczne i takie domowe.
SKŁADNIKI :
- 1-2 główki młodej kapusty ( małe główki lub jedna większa)
- 20 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 1/2 l bulionu
- liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki octu jabłkowego
ZASMAŻKA :
- 1 łyżka masła naturalnego
- 2 łyżki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy bulion i dusimy wszystko pod przykryciem około 15-20 minut.
- Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni aż boczek znacznie się wytopi.
- Dodajemy podpieczony boczek do kapusty, mieszamy. Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Koperek siekamy, dodajemy do kapusty.
- Na malej patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę.
- Do bigosiku dodajemy zasmażkę i energicznie mieszamy, zagotowujemy i ściągamy z ognia..
- Na koniec dodajemy ocet, mieszamy i gotowe.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz