Sałatka ziemniaczana ( kartoffelsalad ) to potrawa kuchni niemieckiej. Przygotowuje się ja na bazie ziemniaków, ogórków, cebuli, majonezu, soli i pieprzu. Sałatka zaliczana jest do sałatek postnych i bardzo pysznych. Natomiast z dodatkiem pieczonego boczku to już sałatka wywodząca się z Bawarii.
SKŁADNIKI :
- 6-7 ziemniaków ugotowanych w munduru, odcedzonych i ostudzonych
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 4-5 ogórków konserwowych
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 100 g wędzonego boczku
SOS :
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego, gęstego
PRZYGOTOWANIE :
- Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Natomiast jajka, ogórki i cebulę w mniejszą.
- Szczypiorek siekamy.
- Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki.
- Boczek kroimy w mała kostkę, podpiekamy na patelni.
- Składniki sosu dokładnie mieszamy. Wylewamy sos do sałatki, dodajemy małą część boczku, wszystko mieszamy.
- Sałatkę odkładamy do lodówki. Podajemy do pieczonych mięs lub zjadamy samą.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału;
Na ile mniej więcej osób wystarczą podane składniki?
OdpowiedzUsuń