SAŁATKA ZIEMNIACZANA, NIEMIECKA PO BAWARSKU + FILMIK

6 kwi 2018
data:post.title
Sałatka ziemniaczana ( kartoffelsalad ) to potrawa kuchni niemieckiej.  Przygotowuje się ja na bazie ziemniaków, ogórków, cebuli, majonezu, soli i pieprzu. Sałatka zaliczana jest do sałatek postnych i bardzo pysznych. Natomiast z dodatkiem pieczonego boczku to już sałatka wywodząca się z Bawarii.


SKŁADNIKI :
  • 6-7 ziemniaków ugotowanych w munduru, odcedzonych i ostudzonych
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g wędzonego boczku
                                                                               SOS :
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, gęstego
                                                                PRZYGOTOWANIE :
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Natomiast jajka, ogórki i cebulę w mniejszą.
  2. Szczypiorek siekamy.
  3. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki.
  4. Boczek kroimy w mała kostkę, podpiekamy na patelni.
  5. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Wylewamy sos do sałatki, dodajemy małą część boczku, wszystko mieszamy.
  6. Sałatkę odkładamy do lodówki. Podajemy do pieczonych mięs lub zjadamy samą.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału; 


 

Prześlij komentarz