KOTLETY Z UDEK KURCZAKA Z PIECZARKAMI I SEREM + FILMIK

11 kwi 2018
data:post.title
Kotlety z udek kurczaka są wyjątkowo smaczne i delikatne. Panierowane, nadziane plastrami pomidora, serem i pieczarkami. Zapieczone w piekarniku smakują rewelacyjnie na ciepło lub zimno. 


SKŁADNIKI : 
  • 5-7 dużych udek z kurczaka 
  • sól, pieprz, papryka i czosnek w proszku do smaku
  • 2 jajka + mąka do panierowania
  • olej do smażenia
                                                                        FARSZ :  
  • 300 - 400 g świeżych pieczarek
  • 2 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 200 g żółtego sera
  • 3-4 pomidory
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Udka myjemy, przecinamy na pół, ściągamy skórę, filetujemy mięso od kości i lekko rozbijamy. 
  2. Mięso doprawiamy przyprawami do smaku. 
  3. Następnie panierujemy w jaku i mące, smażymy krótko, z obu stron na rumiano. Kotlety przekładamy na blaszkę z piekarnika. 
  4. Ser ścieramy na tarce, pomidory kroimy w plastry.
  5. Pieczarki i cebulę szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju i doprawiamy przyprawami. Podpiekamy aż całkowicie płyny odparują. Odkładamy na talerz. 
  6. Do ostudzonych pieczarek wbijamy jajko, dodajemy część startego sera i masę mieszamy. 
  7. Na każdy kotlet rozkładamy po plastrze pomidora, na to po łyżce farszu pieczarkowego i posypujemy serem. Kotlety zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 % C, aż ser się rozpuści. 
  8. Podajemy ciepłe jako danie obiadowe lub zjadamy na zimno z pieczywem.
                                         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;  




 

3 komentarze

  1. Oj pysznie wyglądają.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zbliża się u mnie małe spotkanie rodzinne i za pozwolenie skorzystam z Pani przepisu :-)Apetycznie wygląda i zapewne też tak smakuje :-) Pozdrawiam. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń