Kotlety z udek kurczaka są wyjątkowo smaczne i delikatne. Panierowane, nadziane plastrami pomidora, serem i pieczarkami. Zapieczone w piekarniku smakują rewelacyjnie na ciepło lub zimno.
SKŁADNIKI :
- 5-7 dużych udek z kurczaka
- sól, pieprz, papryka i czosnek w proszku do smaku
- 2 jajka + mąka do panierowania
- olej do smażenia
FARSZ :
- 300 - 400 g świeżych pieczarek
- 2 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
- 200 g żółtego sera
- 3-4 pomidory
PRZYGOTOWANIE :
- Udka myjemy, przecinamy na pół, ściągamy skórę, filetujemy mięso od kości i lekko rozbijamy.
- Mięso doprawiamy przyprawami do smaku.
- Następnie panierujemy w jaku i mące, smażymy krótko, z obu stron na rumiano. Kotlety przekładamy na blaszkę z piekarnika.
- Ser ścieramy na tarce, pomidory kroimy w plastry.
- Pieczarki i cebulę szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju i doprawiamy przyprawami. Podpiekamy aż całkowicie płyny odparują. Odkładamy na talerz.
- Do ostudzonych pieczarek wbijamy jajko, dodajemy część startego sera i masę mieszamy.
- Na każdy kotlet rozkładamy po plastrze pomidora, na to po łyżce farszu pieczarkowego i posypujemy serem. Kotlety zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 % C, aż ser się rozpuści.
- Podajemy ciepłe jako danie obiadowe lub zjadamy na zimno z pieczywem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Oj pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
DZIĘKUJĘ :)
UsuńZbliża się u mnie małe spotkanie rodzinne i za pozwolenie skorzystam z Pani przepisu :-)Apetycznie wygląda i zapewne też tak smakuje :-) Pozdrawiam. Agnieszka
OdpowiedzUsuń