Dzisiaj przepis na szaszłyki z kurczaka w dwóch wersjach, w marynacie pikantna - miodowej
i dietetyczne w jogurcie. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu.
SKŁADNIKI :
- 1 kg piersi z kurczaka
- 4-6 cebul
- 1 papryka
- 1 cukinia
MARYNATA MIODOWO - PIKANTNA
- 4 łyżki ostrego ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 4 ząbki czosnku
MARYNATA JOGURTOWA :
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 4 ząbki czosnku
DO WARZYW :
- 3-4 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Piersi z kurczaka myjemy, cześć tniemy w paski ( do zalewy miodowej ) a drugą część mięsa tniemy w kostkę ( do zalewy jogurtowej )
- Miód i przyprawy mieszamy, wkładamy do niej paski mięsa i mieszamy. Okładamy na 1 godzinę do lodówki aby przeszło.
- Jogurt, przeciśnięty czosnek, przyprawy mieszamy, dodajemy pokrojonego kurczaka i odkładamy na i godzinę.
- Warzywa kroimy w kostkę.
- Na patyki do szaszłyków nabijamy paski mięsa z marynaty miodowej. Następnie z marynaty jogurtowej nabijamy mięso naprzemiennie z warzywami.
- Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu, z każdej strony aż będą upieczone.
- Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami.
- Smacznego .
Prześlij komentarz