MASŁO DOMOWE ZE ŚMIETANY + FILMIK

4 kwi 2018
data:post.title
Domowe masło można przygotować w bardzo łatwy sposób, wystarczy mieś śmietanę 30-36 % i trochę czasu. Są dwie metody przygotowanie masła, ubijanie robotem lub potrząsanie śmietany w zamkniętym słoiku. Pierwsza metoda jest o wiele szybsza i łatwiejsza w wykonaniu. Domowe masło ma łady żółty kolor, pięknie pachnie i pysznie smakuje. 


SKŁADNIKI : 
  • śmietana 30 % ilość dowolna
  • gaza
  • woda do wypłukania masła
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Śmietanę lekko schłodzoną wlewamy do misy blendera lub robota i ubijamy na najwyższych obrotach.
  2. Na początku ubije się śmietana jednak po kilku minutach zaczną wytwarzać się kawałki masła. Kiedy już masło całkowicie oddzieli się od serwatki należy odcedzić je na gazie i dokładnie wycisnąć. 
  3. Mało płuczemy w zimnej wodzie aż wypłuczemy resztki maślanki. Kulę masła formujemy i przekładamy do masielnicy, następnie chłodzimy.
  4. Po lekkim schłodzeniu nadaje się do użycia. 
  5. Przed smarowaniem pieczywa wyjmujemy je z lodówki aby zmiękło.
  6. Smacznego. 
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz