Domowe masło można przygotować w bardzo łatwy sposób, wystarczy mieś śmietanę 30-36 % i trochę czasu. Są dwie metody przygotowanie masła, ubijanie robotem lub potrząsanie śmietany w zamkniętym słoiku. Pierwsza metoda jest o wiele szybsza i łatwiejsza w wykonaniu. Domowe masło ma łady żółty kolor, pięknie pachnie i pysznie smakuje.
SKŁADNIKI :
- śmietana 30 % ilość dowolna
- gaza
- woda do wypłukania masła
PRZYGOTOWANIE :
- Śmietanę lekko schłodzoną wlewamy do misy blendera lub robota i ubijamy na najwyższych obrotach.
- Na początku ubije się śmietana jednak po kilku minutach zaczną wytwarzać się kawałki masła. Kiedy już masło całkowicie oddzieli się od serwatki należy odcedzić je na gazie i dokładnie wycisnąć.
- Mało płuczemy w zimnej wodzie aż wypłuczemy resztki maślanki. Kulę masła formujemy i przekładamy do masielnicy, następnie chłodzimy.
- Po lekkim schłodzeniu nadaje się do użycia.
- Przed smarowaniem pieczywa wyjmujemy je z lodówki aby zmiękło.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz