Dzisiaj pomysł na warzywne przekąski z grilla. Nadziewane ziemniaczki, cukinia alla pizza i cykoria z boczkiem. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.
SKŁADNIKI :
- 4 cykorie
- 4-5 ziemniaków
- 1 cukinia
- 15-20 dkg sera żółtego w plastrach
- 10 dkg salami
- 20 dkg boczku wędzonego w plastrach
- 1 mozzarella
- ostry ketchup
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- ZIEMNIACZKI - Ziemniaki myjemy, przecinamy wzdłuż na połówki i gotujemy na parze lub w garnku na miękko ( tak aby nie były za bardzo miękkie, nadające się do nadziania). Środek wydrążamy łyżką, mieszamy z pokrojoną w kostkę mozzarellą, przeciśniętym czosnkiem i 2-5 łyżkami ketchupu. Masę doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy miseczki, na wierzch kładziemy po plasterku sera i boczku, spinamy wykałaczką.
- CYKORIA - Cykorię gotujemy w osolonym wrzątku 3-5 minut. Wyjmujemy, studzimy i wyciskamy z nadmiaru wody, przecinamy wzdłuż na dwie połówki. Na każdy kawałek cykorii kładziemy po plasterku sera i zawijamy całość w cieniutkie plastry boczku.
- CUKINIA - Cukinię kroimy w plastry, każdy lekko solimy. Plastry cukinii smarujemy z jednej strony ketchupem, na to kładziemy po plastrze salami i plasterku sera.
- Warzywa układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy aż ser się rozpuści i ładnie przypiecze.
- Podajemy cieple z ulubionymi sosami.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Mniej więcej ile czasu od zagotowania wody trzeba gotować ziemniaki ??
OdpowiedzUsuńTrzeba gotować około 15 minut tak aby widelec swobodnie wbijał się w ziemniaka, one muszą być już prawie miękkie ale nie rozwalające się .
Usuń