Dzisiaj polecam przekąski sylwestrowe. Są nimi sałatka z kurczaka i pomarańczy, sałatka z krewetek i smażone kuleczki ryżowe. Wszystkie przekąski są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.
SAŁATKA Z KURCZAKA I POMARAŃCZY :
- 3 duże pomarańcze
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1/2 część sałaty lodowej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 ogórki konserwowe
- 3 kawałki papryki konserwowej
- 1 cebula czerwona
- sól, pieprz, dowolna przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
SAŁATKA Z KREWETEK W KIELISZKACH :
- 200 g krewetek
- 1- 2 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 1 sałata rzymska
- sól do smaku
- 1/2 część awokado
- garść oliwek
- 1 pomidor
- 4 plastry ananasa
SOS WINEGRET ;
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz oraz cukier do smaku
PANIEROWANE KULKI Z RYŻU :
- 1 szklanka ryżu ( suchego - należy go ugotować )
- 80 g sera żółtego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko do farszu
- sól pieprz do smaku
- papryka słodka do smaku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka koperku
- jajko + bułka tarta do panierowania
PRZYGOTOWANIE :
- Sałatka z kurczaka - mięso kroimy w kostkę, podpiekamy na maśle z przyprawami. Odkładamy do ostudzenia.
- Pomarańcze przecinamy na pół, wydrążamy środek i odkładamy miseczki na bok. Pozostałe po wydrążeniu pomarańcze należy wyfiletować.
- Sałatę ogórki, paprykę i cebulę drobno kroimy. Wszystko przekładamy do miski, wsypujemy kukurydzę i kurczaka, pomarańcze, dodajemy majonez i ketchup i wszystko mieszamy.
- Sałatkę nakładamy do pomarańczowych miseczek. Podajemy.
- Sałatka z krewetek - krewetki myjemy, oczyszczamy i podsmażamy z czosnkiem, natką pietruszki na oliwie, około 2-3 minuty. Odkładamy na talerz.
- Sałatę rzymską myjemy i kroimy. Do miski przekładamy sałatę, pokrojone awokado, oliwki, pomidora i ananasa w małych kawałkach oraz krewetki.
- Z podanych składników przygotowujemy sos winegret, część sosu wlewamy do sałatki i mieszamy.
- Sałatkę nakładamy do kieliszków, dekorujemy kaparami i polewamy odrobiną sosu. Podajemy.
- Kulki z ryżu - Ryż należy wcześniej ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przekładamy go do miski, dodajemy przyprawy, podpieczoną cebulę, jajko, tarty ser i mieszamy masę. Formujemy nieduże kulki i panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podajemy z wykałaczkami i sosem pomidorowo- paprykowym.
- Wszystkie przekąski są bardzo smaczne, kulki przed podaniem podgrzewamy w mikrofalówce lub piekarniku.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i sybskrybcji kanału.
Prześlij komentarz