Bułki na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce...Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam : )
Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na parze. Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji słonej - z sosem mięsnym, jak i w wersji słodkiej na przykład z sosem jagodowym.
Link do producenta Thermomastera II-KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka 3,2%
- 30 g masła
- 1 duże jajko
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE :
- Do dzbana Thermomastera II, wkładamy całe drożdże, wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier. Ustawiamy czas 3 min/temp.35 s/obrót 1. Następnie dodajemy jajko, wsypujemy mąkę i miksujemy 3 min/temp 40 %/ obrót 1 .
- Ciasto wykładamy do miski i odkładamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy, i formujemy wałek który tniemy na małe kawałki. Z każdego kawałku tworzymy bułeczkę. Bułki odkładamy na 10 minut aby podrosły.
- W dzbanie podgrzewamy wodę, umieszczamy parowar i układamy luźno bułeczki. Parujemy 10 minut w temperaturze 120 %.
- Bułeczki podajemy s sosem owocowym lub mięsnym. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz