Oponki to serowe paczki z dziurką. Z mojego przepisu wyszły puszyste i smaczne,polecam.
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej, tortowej
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 duże łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżeczka sodki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu lub spirytusu
PRZYGOTOWANIE :
- Twaróg, cukry, śmietanę i jajka miksujemy robotem aż masa się lekko utrze. Następnie wlewamy ocet, wsypujemy sodę, proszek i mąkę. Dokładnie kiksujemy.
- Ciasto jest zwarte ale klejące, wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy.
- Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółka, następnie w środku każdego kółka wycinamy kieliszkiem mniejsze kółko.
- Oponki smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.
- Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Po ostudzeniu układamy je posypując cukrem pudrem.
- Smacznego.
Ja ostatnio robiłam dwa arzy w tygodniu.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl