Pączki nadziane budyniem to jedne z pyszniejszych jakie upiekłam, są bardzo puszyste, delikatne po prostu pyszne. Polecam mój przepis.
Pączki przygotowałam w Thermomasterze II firmy KALORIK
Link do producenta -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 80 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 200 ml mleka
- olej do smażenia
BUDYŃ :
- 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
- 3 niepełne szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 20 g masła
PRZYGOTOWANIE :
- Do dzbana robota wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukry, masło i ustawiamy podgrzewanie 35 % C, obrót 2 czas 2 minuty.
- Kiedy drożdże cą już wymieszane, dodajemy żółtka, mąkę i spirytus. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Obrót 3/czas 4/ temperatura 35 % C.
- Ciasto po wyrobieniu odkładamy do miski na 30 minut aby wyrosło, nakrywamy ściereczką.
- W miedzy czasie gotujemy budyń - do dzbana robota wsypujemy budynie, wlewamy mleko, dodajemy masło i gotujemy. Czas 6-8 minut/ o 3/ temp. 100 % C.
- Po ugotowaniu budyń przelewamy do miseczki, odkładamy do ostygnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicę, zagniatamy posypując je maka. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy 6,5 cm wykrawamy kółka. Układamy je na posypanej mąką desce. Odkładamy na 15 minut aby wyrosły.
- Do wysokiej patelni wlewamy olej i go podgrzewamy. Kiedy będzie gorący, zmniejszamy gaz na mały i smażymy pączki z jednej i drugiej strony na złoto. Całkowity czas smażenia to około 5 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest w środku usmażone i pączki wykładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
- Zimny budyń nakładamy do szprycy z metalową końcówką.
- Ostudzone pączki nadziewamy budyniem, około 3 naciśnięcia (napełnienia) szprycą.
- Pyszne pączki posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
- Pączki są przepyszne, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
kusząco wyglądają
OdpowiedzUsuń