Budyniowiec z bananami na herbatnikach to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadła. Przygotowuje się je szybko a smakuje rewelacyjnie. Jedyny czas oczekiwania na to pyszne ciasto to chłodzenie, ale warto czekać. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 300 g herbatników
- 1 kg bananów ( 6 sztuk )
- 1 litr mleka 3,2 %
- 2 budynie waniliowe po 40 g , bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
ŚMIETANA :
- 500 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
PRZYGOTOWANIE :
- Do garnka wlewamy mleko, (odlewamy 1 szklankę do miseczki ) dodajemy cukier i masła, mleko ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści.
- Do pozostawianego mleka dodajemy, budynie, mąkę, cukier waniliowy i żółtka, dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do ciepłego mleka i zagotowujemy ciągle mieszając. Powstanie gesty budyń.
- Na blaszkę 25/30 cm, rozkładamy herbatniki, na to wylewamy budyń i równo rozsmarowujemy. Na wierzch rozkładamy następną warstwę herbatników.
- Ciasto studzimy i chłodzimy w lodówce.
- Zimną śmietanę ubijamy z cukrami, na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i miksujemy. Po chwili śmietana jest gotowa.
- Na zimne ciasto rozkładamy trochę śmietany, na to układamy banany w równych odstępach, rozkładamy resztę śmietany,
- Ciasto chłodzimy kilka godzin. Następnie posypujemy słodkim kakao i kroimy na kawałki.
- Smacznego .
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
O kurcze jak fajnie wyglada :)
OdpowiedzUsuńZapraszam i do mnie :)
www.natalia-i-jej-świat.pl