ROLADKI SCHABOWE ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA + FILMIK

2 lut 2019
data:post.title
Roladki schabowe, nadziewane szpinakiem,są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przygotować je na obiad, smaczne są na ciepło i zimno.


SKŁADNIKI :
  • 1 kg schabu
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • tymianek do smaku
  • 3 duże cebule
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g żółtego, tartego sera
                                                                          FARSZ :
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 130  g sera fety
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
                                                              PRZYGOTOWANIE :
  1. Schab kroimy na kotlety i rozbijamy.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Zmiażdżony czosnek podsmażamy na odrobinie masła, dodajemy szpinak, pieprz sól do smaku. Wszystko podsmażamy aż płyny odparują. Studzimy, następnie dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy, farsz gotowy.
  4. Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu i zwijamy.
  5. Panierujemy w rozmąconym jajku i mące.
  6. Roladki smażymy na na oleju, na złoto z każdej strony.
  7. Cebulę kroimy w talarki, doprawiamy solą i tymiankiem, podpiekamy na patelni na której smażyły się zrazy. Podlewamy wodą aby zmiękła. Na koniec wlewamy rozmieszaną śmietanę z mąką i wodę, zagotowujemy z zakręcamy. Sos szybko gęstnieje więc w razie konieczności dolewamy jeszcze wody lub mleka.
  8. Na dno na czynie do zapiekania rozkładamy porcję cebuli, na to układamy roladki i znowu cebula, posypujemy serem i zapiekamy około 20 minut.
  9. Podajemy ciepłe z kaszą i ulubionymi dodatkami.
  10. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;




 

Publikowanie komentarza