Roladki schabowe, nadziewane szpinakiem,są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przygotować je na obiad, smaczne są na ciepło i zimno.
SKŁADNIKI :
- 1 kg schabu
- sól, pieprz
- 2 jajka
- mąka do panierowania
- tymianek do smaku
- 3 duże cebule
- 250 ml śmietany 30%
- 250 ml wody
- 1 łyżka mąki
- 100 g żółtego, tartego sera
FARSZ :
- 450 g mrożonego szpinaku
- 130 g sera fety
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Schab kroimy na kotlety i rozbijamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Zmiażdżony czosnek podsmażamy na odrobinie masła, dodajemy szpinak, pieprz sól do smaku. Wszystko podsmażamy aż płyny odparują. Studzimy, następnie dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy, farsz gotowy.
- Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu i zwijamy.
- Panierujemy w rozmąconym jajku i mące.
- Roladki smażymy na na oleju, na złoto z każdej strony.
- Cebulę kroimy w talarki, doprawiamy solą i tymiankiem, podpiekamy na patelni na której smażyły się zrazy. Podlewamy wodą aby zmiękła. Na koniec wlewamy rozmieszaną śmietanę z mąką i wodę, zagotowujemy z zakręcamy. Sos szybko gęstnieje więc w razie konieczności dolewamy jeszcze wody lub mleka.
- Na dno na czynie do zapiekania rozkładamy porcję cebuli, na to układamy roladki i znowu cebula, posypujemy serem i zapiekamy około 20 minut.
- Podajemy ciepłe z kaszą i ulubionymi dodatkami.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz