Przepyszna wręcz niewalająca smakiem i aromatem. Idealna na chłodne dni, sycąca zupa gołąbkowa. Jeżeli jeszcze jej nie gotowaliście to najwyższy czas ją przygotować. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 300 g kapusty białej
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 1 marchew, kawałek selera i selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- por ( biała część ) 100 g
- 1 woreczek ryżu 100 g
- 1 liść laurowy, 2 ziela, pieprz w ziarnkach
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól ,pieprz do smaku
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka jarzynki
- 1 litr wody
PRZYGOTOWANIE :
- Do naczynia thermomastera II firmy KALORIK dodajemy kapustę i szatkujemy 10 s / o 4. Odkładamy do miski.
- Następnie przekładamy marchew, seler, czosnek i rozdrabniamy 10 s / o 4. Odkładamy do miski.
- Do dzbana przekładamy cebulę i seler naciowy, miksujemy 10 s / o 5, następnie wlewamy olej i podsmażamy około 3 minut, temperatura 100 %. Dodajemy mięso, kostkę rosołową i podsmażamy jeszcze 8-10 min.
- Dodajemy całą jarzynę, liść, ziela i pieprz w ziarnkach, wodę, jarzynkę, przecier i ryż. Zamykamy dzban i gotujemy 20 minut 120 %. Po 15 minutach temperaturę zmniejszamy an 80-90 %.
- Zupę doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Czas gotowania wydłużamy jeszcze o 10 minut.
- Zupę podajemy ciepłą. Smacznego.
Prześlij komentarz