Ogórki kiszone są niezastąpione na zimę, smaczne, twardawe idealne. Polecam mój przepis.
SKŁADNIKI :
- 3 -5 kg ogórków mocno zielonych, najlepiej mniejszych
- koper z kwiatostanem
- kawałek korzenia chrzanu
- kilka liści chrzanu
- 1-2przyprawy do kwaszenia ogórków
- 1 łyżka z czubkiem soli na 1 litr wrzątku
- litrowe słoiki
PRZYGOTOWANIE :
- Ogórki i słoiki myjemy. Chrzan obieramy i kroimy w talarki, tyle ile potrzebujemy.
- Do słoika nakładamy po 1 kwiatostanie kopru i po 1 łyżce przyprawy do kwaszenia ogórków.
- Następnie układamy ogórki, w miarę ciasno.
- Wodę zagotowujemy i solimy (1 łyżka na 1 litr wody ), zalewamy nią słoiki nie do końca.
- Do każdego słoika, na samą górę wciskamy liść chrzanu, tak aby przykryć nim ogórki.
- Słoiki dokładnie zakręcamy i odkładamy do piwnicy aby się ukisiły.
- Słoików nie odkręcamy jedynie tylko przed zjedzeniem.
- Ogórki tak przygotowane zawsze się udają, są smaczne i twardawe.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Prześlij komentarz