Ciasto czekoladowe z malinami to świetna odmiana do tradycyjnych ciast. Smaczne, wilgotne i puszyste ciasto smakuje nie jedne osobie. Polecam.
Ciasto przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.
Link do producenta Thermomastera II -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 4 jajka
- 100 g masła
- 100 g ciemnej czekolady
- 150 g cukru
- 150 ml wody
- 100 ml oleju
- 1 duża łyżka ciemnego kakao
- 150 ml kefiru lub jogurtu
- 300 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sodki
- 300 g malin
- masło, cukier i wodę dodajemy do dzbana robota ( lub garnka ),
- Ogrzewamy 3 minuty /60 % /o1.
- Masę czekoladową studzimy, następnie dodajemy jajka, kefir, olej, kakao i chwilkę miksujemy (30 s/o 5 ).
- Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem i sodką, miksujemy 2 minuty/o 6.
- Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy maliny lub inne owoce.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 40 minut, lub troszkę krócej.
- Ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.
Czy to ciasto nadaje się do przekrojenia i przełożenia w tej wielkości blaszki?
OdpowiedzUsuń