Kluski śląskie składają się przede wszystkim z ziemniaków i mąki. Połączenie tych dwóch składników sprawia, że wychodzą z jednej strony puszyste i miękkie, a z drugiej odpowiednio zwarte. To, co najbardziej charakterystyczne w kluskach śląskich, to ich wygląd. Mają kształt lekko spłaszczonych kulek z wgłębieniem w środku. Przygotowałam je w Thermomasterze II firmy Kalorik. 
Link do producenta Thermomastera II -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
  SKŁADNIKI : 
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 300 g mąki ziemniaczanej lub troszkę więcej
- 1 jajko
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
- Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i studzimy, Przekładamy do dzbana robota z ostrzem, oddzielamy 1/4 ziemniaków i je wyrównujemy. W miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko.
- Miksujemy 3 minuty/ o 4-9. Ciasto wyjmujemy i formujemy okrągłe kluseczki. W każdej klusce robimy wgłębienie.
- Kluski gotoujemy około 3 minuty, licząc czas od wypłynięcia klusem na powierzchnię wody.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 






 








 
Prześlij komentarz