Domowa kostka rosołowa jest aromatyczna, smaczna i zdrowa. Dzisiaj przepis na kostkę warzywną którą uwielbiam. 1 łyżka wystarczy do zupy i smak już się zmienia na lepszy. Przygotowałam ją w Thermomasterze II firmy Kalorik.
Link do producenta Thermomastera II -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 500 g marchewki
- 500 g pietruszki
- ćwiartka selera
- kawałek pora, biała część
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 spory pęczek lubczyku
- 1 pączek natki pietruszki
- 1 duża łyżka soli himalajskiej lub zwykłej
- 2 liście laurowe
- odrobina tymianku może być suszony
- kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
- odrobina oleju
PRZYGOTOWANIE :
- Do dzbana robota przekładamy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
- Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do dzbana robota gdzie już są przyprawy. Miksujemy na początku na wolnych obrotach, a później szybciej, 4 minuty/o 7.
- Warzywa muszą być rozdrobnione na drobniuteńką kostkę. Zmieniamy ostrze na motylek.
- Następnie do dzbana wlewamy olej i ustawiamy gotowanie na 40 minut, obrót 1.
- Masa warzywna musi być często mieszana aby nie przywarła do dna robota.
- Po ugotowaniu przyprawiamy jeszcze solą do smaku, masa warzywna powinna być słona.
- Przekładamy ją do małych słoiczków i przechowujemy w lodówce. Można ją również zamrozić lub za pasteryzować w słoiczkach.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz