Mus z brzoskwiń pasteryzowany jest bardzo smaczny zimą i nie tylko. Najważniejsze że owoce mamy zamknięte na długie miesiące.
SKŁADNIKI :
- 10 kg dojrzałych brzoskwiń
- 1 kg cukru
- słoiki litrowe
PRZYGOTOWANIE :
- Brzoskwinie myjemy i wyjmujemy pestki. Następnie miksujemy je w sokowirówce wolnoobrotowej na sitku do musu. Sok przelewamy do dużego garnka i słodzimy według uznania. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści.
- Mus rozlewamy do czystych słoików litrowych i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy w wodzie, około 5 minut, licząc czas od zagotowania się wody.
- Gotowe słoiki odkładamy aż ostygną i przechowujemy do momentu aż je spożyjemy.
- Soki są pyszne, polecam mój przepis.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz