KARKÓWKA PO CYGAŃSKU + FILMIK

28 sie 2019
data:post.title
Karkówka po cygańsku to pyszne danie z warzywami. Mięsko jest mięciutkie z pysznym, pomidorowym sosem i mnóstwem warzyw.   


         SKŁADNIKI :
  • 1,3-1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • odrobina oleju do podsmażenia mięsa
                                                                         DODATKOWO :
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • sól i jarzynka do smaku
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
                                                                   PRZYGOTOWANIE :
  1. Karkówkę myjemy i tniemy na plastry średniej grubości. Doprawiamy do smaku. Następnie obtaczamy w mące.
  2. Smażymy mięso z jednej i drugiej strony, na oleju aż się zarumieni i przekładamy sznycle do naczynia żaroodpornego.
  3. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na patelnię na której smażyło się mięso. Dodajemy przyprawy, ketchup, przecier i mieszając chwilkę podsmażamy aż warzywa zmiękną.
  4. Wszystko przekładamy do naczynia z mięsem i równo rozkładamy.
  5. Całość pieczemy pod przykryciem około 1-2 godzin.
  6. Naczynie wyjmujemy z piekarnika i odkrywamy aby para uciekła. Po lekkim ostudzeniu podajemy.
  7. Smacznego. Danie jest pyszne również na zimno.
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;



 

Prześlij komentarz