Karkówka po cygańsku to pyszne danie z warzywami. Mięsko jest mięciutkie z pysznym, pomidorowym sosem i mnóstwem warzyw.
SKŁADNIKI :
- 1,3-1,5 kg karkówki wieprzowej
- 1 duża czerwona papryka
- 30 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 1 marchewka
- sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku
- mąka do obtoczenia mięsa
- odrobina oleju do podsmażenia mięsa
DODATKOWO :
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki ostrego ketchupu
- sól i jarzynka do smaku
- słodka i ostra papryka w proszku
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE :
- Karkówkę myjemy i tniemy na plastry średniej grubości. Doprawiamy do smaku. Następnie obtaczamy w mące.
- Smażymy mięso z jednej i drugiej strony, na oleju aż się zarumieni i przekładamy sznycle do naczynia żaroodpornego.
- Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na patelnię na której smażyło się mięso. Dodajemy przyprawy, ketchup, przecier i mieszając chwilkę podsmażamy aż warzywa zmiękną.
- Wszystko przekładamy do naczynia z mięsem i równo rozkładamy.
- Całość pieczemy pod przykryciem około 1-2 godzin.
- Naczynie wyjmujemy z piekarnika i odkrywamy aby para uciekła. Po lekkim ostudzeniu podajemy.
- Smacznego. Danie jest pyszne również na zimno.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz