Tarta z kurkami na kruchym spodzie to świetna przystawka. Smakuje podana na ciepło jak i na zimno. Polecam. Przygotowałam ją w Thermomasterze II firmy Kalorik.
Link do producenta Thermomastera II -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 250 g mąki pszennej
- 100g masła
- szczypta proszku do pieczenia
- sól do smaku
- 300 g świeżych kurek
- 150 g boczku wędzonego
- 100 g sera goudy
- 1 cebula, natka pietruszki
- 5 jajek
- 200 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz, czosnek, słodka i ostra papryka do smaku
- Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i miksujemy 1m / o 5, aż powstanie jednolite ciasto, w razie konieczności. Wykładamy je na stolnicę i zagniatamy. Formę na tarte należy naoliwić i rozłożyć w niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 % C.
- Do dzbana robota przekładamy boczek i cebulę, miksujemy 10 s/o 8. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem i podpiekamy. Ustawiamy czas na 15 minut 100 % C. Kopystkę zgarniamy wszystko na dno naczynia. Kiedy już boczek się zarumienił dodajemy umyte kurki i chwilkę podpiekamy. Farsz przekładamy do miseczki.
- Jajka mieszamy z śmietanami, dodajemy przyprawy i tarty ser, mieszamy i dodajemy grzyby z boczkiem. Wszystko wylewamy na podpieczony spód i dalej zapiekamy 40 minut w temperaturze 180 %C.
- Tarte po ostudzeniu wyjmujemy i kroimy na kawałki.
Prześlij komentarz