Ciasto drożdżowe jest idealne do przygotowania słodkich lub słonych wypieków. Moje ciasto jest smaczne i puszyste, polecam każdemu je przygotować.
SKŁADNIKI :
- 500-550 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 220 ml ciepłego mleka ( 1 niepełna szklanka )
- 50 g świeżych drożdży
- 80 ml oleju ( około 1/4 szklanka )
- 1/2 szklanka cukru
- Drożdże kruszymy do miseczki i wlewamy trochę, ciepłego mleka. Mieszamy aż się rozpuszczą. Do miski wlewamy drożdże, resztę mleka, jajko, olej i cukier oraz mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Należy je trochę powyrabiać aby było zwarte. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy do całkowitego wyrośnięcia.
- Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na posypaną mąką stolnicę i je zagniatamy, następnie formujemy dowolne bułeczki, rogaliki lub chałki.
- Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 % C, przez około 25-30 minut.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz