Rolada z boczku i kiełbaski to świetny dodatek do pieczywa i nie tylko. Rewelacyjnie smakuje również na ciepło. Boczek nadziałam kiełbaską ale można również użyć frankfurterek lub innych kiełbasek.
SKŁADNIKI :
- 1/5 kg cienkiego boczku
- 1 kiełbasa zwyczajna
- 1 łyżka musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka słodkiej i ostrej papryki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ( 3 łyżki oleju )
- nić do zwinięcia rolady
PRZYGOTOWANIE :
- Boczek myjemy i osuszamy, kupujemy go w miarę cienki.
- Składniki marynaty przekładamy do miseczki i ucieramy, następnie gdyby marynata była za sucha dodajemy olej. Nacieramy nią mięso z każdej strony i odkładamy na około 3 godziny do lodówki.
- Boczek rozwijamy układamy na nim kiełbaskę, zwijamy ciasno i obwiązujemy nicią aby mięso się nie rozwinęło.
- Umieszczamy je w blaszce wyłożonej folią aluminiową i pieczemy około 1-2 godzin, aż boczek będzie mięciutki.
- Po upieczeniu mięso wyjmujemy z blaszki, studzimy, przecinamy na pół i chłodzimy w lodówce.
- Zimny boczek kroimy na plastry i podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmików i subskrypcji kanału ;
Te roladki są kapitalne! :)
OdpowiedzUsuń