Zimne nóżki wieprzowe to nic innego jak twarda, galareta którą również można nazwać salcesonem. Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu, polecam.
SKŁADNIKI :
- 2 duże, golonki tylne bez kości
- 1 kg nóżek wieprzowych
- 1 łyżka jarzynki
- sól i pieprz do smaku
- 3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
- 3-4 ząbki czosnku
- woda do gotowania mięsa
PRZYGOTOWANIE :
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
- Mięso oczyszczamy i gotujemy z przyprawami do miękkości. Następnie wyjmujemy i po ostudzeniu oddzielamy skórę od mięsa. Odlewamy 1 i 1/2 l wywary.Mięso rozdrabniamy palcami a skórki rozgniatamy aż będą stanowić masę. Wszystko razem mieszamy.
- Mięso należy doprawić pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.
- Nakładamy do przeciętych butelek. i wlewamy wywar z mięsa, lekko mieszamy w butelce.
- Salceson odkładamy do lodówki aż stężeje.
- Wyjmujemy z osłonek i kroimy grubsze plastry, smacznego.
Prześlij komentarz