EXPRESOWY SALCESON ( ZIMNE NÓŻKI ) + FILMIK

16 sie 2020
data:post.title
Zimne nóżki wieprzowe to nic innego jak twarda, galareta którą również można nazwać salcesonem. Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 duże, golonki tylne bez kości 
  • 1 kg nóżek wieprzowych 
  • 1 łyżka jarzynki
  • sól i pieprz do smaku 
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • woda do gotowania mięsa
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso oczyszczamy i gotujemy z przyprawami do miękkości. Następnie wyjmujemy i po ostudzeniu oddzielamy skórę od mięsa. Odlewamy 1 i 1/2 l wywary.Mięso rozdrabniamy palcami a skórki rozgniatamy aż będą stanowić masę. Wszystko razem mieszamy. 
  2. Mięso należy doprawić pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. 
  3. Nakładamy do przeciętych butelek. i wlewamy wywar z mięsa, lekko mieszamy w butelce. 
  4. Salceson odkładamy do lodówki aż stężeje. 
  5. Wyjmujemy z osłonek i kroimy  grubsze plastry, smacznego. 
                              Zapraszam do obejrzenia  filmiku i subskrypcji kanału ; 

 

Prześlij komentarz