Dzisiaj podam przepis na mój sprawdzony przepis na ogórki konserwowe. Ogóreczki wychodzą zawsze twarde, dosmakowane, pyszne. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 2-3 kg ogórków
- na słoik - liść laurowy, 1 łyżeczka gorczycy,1 kwiatostan kopru, 2 kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu (4-5 sztuk ), 1 ząbek czosnku, można dodać plasterki marchewki i papryki.
- zalewa -
- 2 l wody
- 1 i 1/2 szklanka octu 10 %
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- Ogórki myjemy a jak są trochę miękkie to moczymy je w wodzie, około 2 godzin. Następnie nakładamy do słoików litrowych przyprawy.
- Ogórki układamy ciasno w słoikach.
- Składniki zalewy podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści i wlewamy do słoików.
- Zalewy wystarcza na 6 słoików litrowych z ogórkami.
- Pasteryzujemy w wodzie 5 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Ogórki natychmiast wyciągamy z wody aby dalej się nie gotowały.
- Smacznego.
Prześlij komentarz