Ogórki konserwowe na stro, polecają się na przekąskę, na zagryzkę i nie tylko, bardzo smaczne, polecam.
SKŁADNIKI :
- 2 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 5 dużych ząbków czosnku
ZALEWA :
- 1 i 1/2 szklanka octu
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 6 słoików 0,5 l
PRZYGOTOWANIE :
- Ogórki myjemy, tniemy na grubsze plastry, przekladamy do miski i zasypujemy solą. Mieszamy, odkładamy na 3 -4 godziny.
- Soki z ogórków wylewamy. Następnie dodajemy przyprawy i pokrojony czosnek.
- Składniki zalewy ogrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę wlewamy do ogórków i mieszamy. Nakładamy do słoików 0,5 l i zakręcamy. Pasteryzujemy w wodzie, 10 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz