Bardzo smaczna, pasteryzowana sałatka z kapusty. Idealna do hoddogów, hamburgerów i nie tylko.
SKŁADNIKI :
- 1 główka kapusty około 2 kg
- 1 kg ogórków
- 4 papryki czerwone
- 4 cebule
- 4 marchewki
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10 %
- 3-4 łyżki oleju
- 3 liście laurowe
- kilka kulek pieprzu
- 3 kulki ziela
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, mieszamy i odkładamy na 2 godziny.
- Resztę warzyw szatkujemy a marchew ścieramy.
- Wszystkie składniki ( oprócz liścia laurowego i kulek ziela i pieprzu ) dodajemy do kapusty.
- Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do 0,5 L słoików, lekko upychamy i wlewamy pozostałe soki. Zakręcamy i pasteryzujemy słoiki w wodzie 5 minut, licząc czas od zagotowania się wody.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału :
Prześlij komentarz