Pyszna babka drożdzowa, idealna do masła, dżemu lub czekolady. Polecam przepis.
ROZCZYN :
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki rodzynek, namoczonych w gorącej wodzie
- 200 ml ciepłego mleka
- 550 g mąki pszennej tortowej
- Składniki rozczynu mieszamy i odkładamy aż zacznie robić ( rosnąć )
- Do miski lub misy robota przekładamy wszystkie składniki łącznie z rozczynem, wyrabiamy kilka minut. Ciasto jest klejące i takie ma być. Nakrywamy miskę z ciastem ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie.
- Średniej wielkości formę keksową smarujemy olejem i wykładamy ciasto równo je formując.
- Odkładamy na 15 minut aby wyrosło następnie pieczemy 35 minut , 190 %* funkcja termoobieg, po 15 minutach temperaturę zmniejszamy nawet do 170 %.
- Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu kroimy na kawałki i podajemy.
- Smacznego ;
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz