BABKA DROŻDŻOWA + FILMIK

30 mar 2022
data:post.title
Pyszna babka drożdzowa, idealna do masła, dżemu lub czekolady. Polecam przepis. 


ROZCZYN : 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1/4 szklanka mleka 
SKŁADNIKI : 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 4 łyżki oleju 
  • 4 łyżki rodzynek, namoczonych w gorącej wodzie
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 550 g mąki pszennej tortowej
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Składniki rozczynu mieszamy i odkładamy aż zacznie robić ( rosnąć )
  2. Do miski lub misy robota przekładamy wszystkie składniki łącznie z rozczynem, wyrabiamy kilka minut. Ciasto jest klejące i takie ma być. Nakrywamy miskę z ciastem ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie. 
  3. Średniej wielkości formę keksową smarujemy olejem i wykładamy ciasto równo je formując.
  4. Odkładamy na 15 minut aby wyrosło następnie pieczemy 35 minut , 190 %* funkcja termoobieg, po 15 minutach temperaturę zmniejszamy nawet do 170 %.
  5. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu kroimy na kawałki i podajemy. 
  6. Smacznego ; 
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;


 

Prześlij komentarz