FLAKI PO ZAMOJSKU + FILMIK

14 mar 2022
data:post.title
Pyszne flaki wołowe po Zamojsku z przecierem pomidorowym i warzywami, polecam na obiad.
 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 500 g flaków wołowych
  • 4 liście laurowe, 4 ziela ankielskie i kilka kulek pieprzu 
  • 3-4 litry wody
  • 1 łyżka jarzynki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczka ziela angielskiego - mielonego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, ostra tylko do smaku 
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku 
  • 2 marchewki, ćwiartka selera, 1 cebula
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 
ZASMAŻKA : 
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 duża łyżka masła 
                                                                PRZYGOTOWANIE :  
  1. Mięso przekładamy do garnka z liściem laurowym, zielem i pieprzem, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości ( około godziny ).
  2. Wyjmujemy mięso z garnka i po ostygnięciu kroimy w kostkę. Do pozostałego wywaru przekładamy flaki, łącznie z startymi na tarce warzywami oraz dokładamy obraną cebulę, przeciętą na pół. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 30 minut. 
  3. Do już prawie miękkich flaków dodajemy pokrojone mięso, przecier pomidorowy i gotujemy aż wszytko będzie miękkie. 
  4. Z mąki i masła robię zasmażkę, dodaję ją do flaków i szybko mieszam. Na koniec doprawiamy do smaku i podajemy, smacznego. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz