Pyszne flaki wołowe po Zamojsku z przecierem pomidorowym i warzywami, polecam na obiad.
SKŁADNIKI :
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 500 g flaków wołowych
- 4 liście laurowe, 4 ziela ankielskie i kilka kulek pieprzu
- 3-4 litry wody
- 1 łyżka jarzynki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego imbiru, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczka ziela angielskiego - mielonego
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki, ostra tylko do smaku
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 marchewki, ćwiartka selera, 1 cebula
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 duża łyżka masła
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso przekładamy do garnka z liściem laurowym, zielem i pieprzem, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości ( około godziny ).
- Wyjmujemy mięso z garnka i po ostygnięciu kroimy w kostkę. Do pozostałego wywaru przekładamy flaki, łącznie z startymi na tarce warzywami oraz dokładamy obraną cebulę, przeciętą na pół. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 30 minut.
- Do już prawie miękkich flaków dodajemy pokrojone mięso, przecier pomidorowy i gotujemy aż wszytko będzie miękkie.
- Z mąki i masła robię zasmażkę, dodaję ją do flaków i szybko mieszam. Na koniec doprawiamy do smaku i podajemy, smacznego.
Prześlij komentarz