Dzisiaj na obiad polecam pyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem, surówką i ziemniakami. Roladki dodatkowo są w sosie śmietanowym. Całe danie jest bardzo smaczne, polecam przepis.
FARSZ :
- 1 cebula
- 450 g mrożnego szpinaku
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 100 g serka topionego, gouda
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 piersi z kurczaka
- sól, przyprawa do kurczaka paprykowa
SOS:
- 200 ml śmietany 18 % ( może być również 30 % )
- 1/2 szklanka mleka 3/2 %
- sól pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka mąki
- kawałek kapusty czerwonej ( około 500 g )
- 1 marchewka
- natka pietruszki
- SOS- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól do smaku
- 2 łyżeczki cukru
- Farsz - cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju, na patelni. Nastepnie dodajemy rozmrozony szpinak, odrobinę wody, serek topiony i przyprawy. Mieszamy az składniki się połaczą a woda odparuje. Zakręcamy gaz, wsypujemy bułkę tartą, mieszamy i przekładamy wszystko do miski.
- Piersi rozbijamy na kotlety, przyprawiamy, na środek każdego kotleta kładziemy po łyżce farszu i zwijamy. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu.
- Składniki sosu mieszamy i wylewamy na roladki. Zapiekamy je 30 minut, temperatura 180 %, termoobieg. Pod koniec pieczenia danie posypujemy serem.
- Kapustę drobno szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, natkę szatkujemy. Składniki sosu mieszamy i polewamy nią warzywa, dokładnie mieszamy.
- Roladki podajemy z porcją ziemniaków, polewamy sosem i podajemy z surówka. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz