Pyszny kurczak nadziewany mięsem z udek i jajkami. Jest bardzo smaczny na ciepło jak i zimno. Pokrojony w plastry jest idealny do pieczywa, polecam mój przepis na nadziewanego kurczaka.
SKŁADNIKI :
- 1 duży kurczak
FARSZ :
- mięso z dwóch udek
- sól
- 1 jajko surowe
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, ostra tylko do smaku
- 1 łyżeczka dowolnych ziół ( u mnie zioła Mateusza )
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- pieprz tylko do smaku
- natka pietruszki
- Kurczaka trybujemy, następnie przyprawiamy.
- Udka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, surowe jajko, natkę i bułkę tartą. Wyrabiamy aż składniki się połączą.
- Kurczaka układamy skórą do dołu, na środek przekładamy farsz i go rozklepujemy, na to kładziemy ugotowane jajka i zwijamy do środka kurczak. Nalerzy go teraz związać, następnie przekładamy do formy keksowej i pieczemy 1 godzinę, funkcja góra/dół temperatura 180 % C.
- Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, studzimy i odwijamy nić. Najlepiej jest go kroić schłodzonego bo wtedy da się ukroić cienkie plastry.
- Podajemy plastry na ciepło lub zimno z chrzanem jest super.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Pięknie się prezentuje. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń