CIASTO Z ORZECHAMI I KAJMAKIEM + FILMIK

14 mar 2022
data:post.title
Pyszne ciasto z kremem orzechowym i kajmakiem na ciemnym biszkopcie. Idealne na słodką przekąskę i na przyjęcie. 



         KREM : 
  • 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka (250 ml ) 3/2 % 
  • 200 g masła
  • 250 g mascarpone 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 kieliszki orzechówki ( niekoniecznie ) 
        CIASTO 
  • 5 jajek klasy 'M '
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (100 g )
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 
        DODATKOWO : 
  • mocny napar z herbaty z orzechówką 
  • 1 puszka kajmaku 460 g 
  • herbatniki 200 g 
  • orzechy do posypania 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Orzechy zagotowujemy w garnku z cukrem i mlekiem. Odkładamy na bok aby masa ostygła. 
  2. BISZKOPT- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy żółtka, chwilę miksujemy. Nastepnie dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i kakao ( przesiewamy to przez sitko ) i mieszamy delikatnie szpatułką. 
  3. Blaszkę 25/30 cm wykładamy papierem, wylewamy na to ciasto i pieczemy 25 minut , termoobieg, 
  4. KREM - masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie kiedy się utrze dodajemy mascarpone i dalej ucierając dokładamy po łyżce zimne orzechy. Masa powinna ładnie się połączyć. Na koniec wlewamy orzechówkę i szybko mieszamy. Masę odkładamy do lodówki na 30 minut. 
  5. Biszkopt nasączamy herbatą z orzechowką. 
  6. Na biszkopt rozkładam masę krówkową, równo ją rozsmarowuję i na to rozkładamy herbatniki. Na to cała masa z orzechami i wierzch posypujemy odrobiną zmielonych orzechów. 
  7. Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki. 
  8. Podajemy, smacznego :) 
        Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz