Pyszne ciasto z kremem orzechowym i kajmakiem na ciemnym biszkopcie. Idealne na słodką przekąskę i na przyjęcie.
KREM :
- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka (250 ml ) 3/2 %
- 200 g masła
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 kieliszki orzechówki ( niekoniecznie )
CIASTO
- 5 jajek klasy 'M '
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej (100 g )
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
DODATKOWO :
- mocny napar z herbaty z orzechówką
- 1 puszka kajmaku 460 g
- herbatniki 200 g
- orzechy do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Orzechy zagotowujemy w garnku z cukrem i mlekiem. Odkładamy na bok aby masa ostygła.
- BISZKOPT- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy żółtka, chwilę miksujemy. Nastepnie dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i kakao ( przesiewamy to przez sitko ) i mieszamy delikatnie szpatułką.
- Blaszkę 25/30 cm wykładamy papierem, wylewamy na to ciasto i pieczemy 25 minut , termoobieg,
- KREM - masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie kiedy się utrze dodajemy mascarpone i dalej ucierając dokładamy po łyżce zimne orzechy. Masa powinna ładnie się połączyć. Na koniec wlewamy orzechówkę i szybko mieszamy. Masę odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Biszkopt nasączamy herbatą z orzechowką.
- Na biszkopt rozkładam masę krówkową, równo ją rozsmarowuję i na to rozkładamy herbatniki. Na to cała masa z orzechami i wierzch posypujemy odrobiną zmielonych orzechów.
- Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki.
- Podajemy, smacznego :)
Prześlij komentarz