Dzisiaj przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami. Do ciasta dodałam mąkę z pszenicy durum - semoline. Ciasto jest pięknego koloru, elastyczne i plastyczne. W dodatku ciasto nie pęka podczas gotowania i jest bardzo smaczne. Jestem zadowolona z dzisiejszych pierogów :)
FARSZ :
- 2 kg kiszonej kapusty
- 100 g grzybów suszonych
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- kilka ziarnek pieprzu
- 1 łyżka naturalnej jarzynki
- około 50-100 g masła
- sól, pieprz do smaku
CIASTO :
- 500 g mąki - semolina- z pszenicy durum
- 1 kg mąki pszennej, tortowej
- szczypta soli
- około 1/4 szklanka oleju
- około 750 ml ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę gotujemy z liściem, zielem, jarzynką i pieprzem do miękkości. Odcedzamy ją i wyciskamy z płynów, następnie drobno kroimy.
- Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, następnie po godzinie zagotowujemy. Jak będą miękkie odcedamy je i wyciskamy z płynów.
- Grzyby oraz cebulę drobno kroimy lub rozdrabniamy w mikserze.
- Na patelni podsmażamy na maśle cebulę, po chwili dodajemy grzyby i wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy je do kapusty i mieszamy. Farsz odkładamy do ostudzenia.
- Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę lub do misy robota i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na około 10 minut, przykryte miską, aby było bardziej elastyczne.
- Z ciasta formujemy wałki, następnie je tniemy na kawałki o rozwałkowujemy placki. Na każdy placek nakładamy porcję farszu u zlepiamy pierogi.
- Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut, licząc czas od wypłynięcia pierogów na wierzch wody.
- Pierogi odcedzamy cedzakiem i lekko polewamy zimną wodą. Wykładamy na talerz i polewamy lekko olejem aby się nie skleiły. Można je okrasić cebulką.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz