PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK

1 gru 2022
data:post.title
Dzisiaj przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami. Do ciasta dodałam mąkę z pszenicy durum - semoline. Ciasto jest pięknego koloru, elastyczne i plastyczne. W dodatku ciasto nie pęka podczas gotowania i jest bardzo smaczne. Jestem zadowolona z dzisiejszych pierogów :)


FARSZ : 
  • 2 kg kiszonej kapusty 
  • 100 g grzybów suszonych 
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • kilka ziarnek pieprzu
  • 1 łyżka naturalnej jarzynki
  • około 50-100 g masła
  • sól, pieprz do smaku 
CIASTO : 
  • 500 g mąki - semolina- z pszenicy durum 
  • 1 kg mąki pszennej, tortowej
  • szczypta soli
  • około 1/4 szklanka oleju
  • około 750 ml ciepłej wody
                                                                   PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę gotujemy z liściem, zielem, jarzynką i pieprzem do miękkości. Odcedzamy ją i wyciskamy z płynów, następnie drobno kroimy. 
  2. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, następnie po godzinie zagotowujemy. Jak będą miękkie odcedamy je i wyciskamy z płynów. 
  3. Grzyby oraz cebulę drobno kroimy lub rozdrabniamy w mikserze. 
  4. Na patelni podsmażamy na maśle cebulę, po chwili dodajemy grzyby i wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy je do kapusty i mieszamy. Farsz odkładamy do ostudzenia. 
  5. Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę lub do misy robota i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na około 10 minut, przykryte miską, aby było bardziej elastyczne. 
  6. Z ciasta formujemy wałki, następnie je tniemy na kawałki o rozwałkowujemy placki. Na każdy placek nakładamy porcję farszu u zlepiamy pierogi. 
  7. Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut, licząc czas od wypłynięcia pierogów na wierzch wody. 
  8. Pierogi odcedzamy cedzakiem i lekko polewamy zimną wodą. Wykładamy na talerz i polewamy lekko olejem aby się nie skleiły. Można je okrasić cebulką. 
  9. Smacznego. 
    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz