Ciasto łabędzi puch to biszkopt przełożony masą kokosowo - maślaną. Delikatne, efektowne i smaczne.
CIASTO :
- 6 jajek 'M'
- 3/4 szklanki cukru (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA :
- 3 szklanki mleka 3/2 %
- 1 i 1/2 szklanka wiórek kokosowych (drobnych )
- 80 g sucharów
- 1/2 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g miękkiego masła
- dodatkowo - dowolny dżem, najlepiej kwaśny
- plaster masła
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanka wiórek kokosowych
PRZYGOTOWANIE :
- BISZKOPT - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy cukier i ponownie ucieramy. Na koniec przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto pieczemy około 35 minut, temperatura 185 *. Polecam funkcję góra/dół.
- Po ostudzeniu przecinamy je na dwie równe połówki.
- MASA- do garnka wlewam mleko, dodaję suchary, cukier i wiórki. Mieszam i po namięknięciu sucharów zagotowuję masę i chwilkę ją gotuję, na małym ogniu aż zgęstnieje. Należy ją mieszać bo inaczej się przypali.
- Rozkładam ją na 3 talerze, studzę i chłodzę.
- Miękkie masło ucieram i dodaję partiami aż masa się połączy.
- Pierwszy blat ciasta smaruję dżemem, na to połowa masy. Należy ją rozsmarować i ponownie biszkopt, dżem i masa.
- WIÓRKI PRAŻONE - na patelnię przekładam masło, cukier i wiórki, mieszając wszystko podsmażam na złoto.
- Ciasto po wierzchu posypuję prażonym kokosem. Smacznego.
- Najlepiej smakuje na następny dzień.
Prześlij komentarz