CIASTO ŁABĘDZI PUCH + FILMIK

27 cze 2024
data:post.title
        Ciasto łabędzi puch to biszkopt przełożony masą kokosowo - maślaną. Delikatne, efektowne i smaczne.
       

        CIASTO : 
  • 6 jajek 'M'
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka ma pojemność 250 ml ) 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
       MASA : 
  • 3 szklanki mleka 3/2 %
  • 1 i 1/2 szklanka wiórek kokosowych (drobnych )
  • 80 g sucharów 
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 200 g miękkiego masła 
  • dodatkowo - dowolny dżem, najlepiej kwaśny 
      POSYPKA : 
  • plaster masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanka wiórek kokosowych 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. BISZKOPT - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy cukier i ponownie ucieramy. Na koniec przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto pieczemy około 35 minut, temperatura 185 *. Polecam funkcję góra/dół.
  2. Po ostudzeniu przecinamy je na dwie równe połówki.
  3. MASA- do garnka wlewam mleko, dodaję suchary, cukier i wiórki. Mieszam i po namięknięciu sucharów zagotowuję masę i chwilkę ją gotuję, na małym ogniu aż zgęstnieje. Należy ją mieszać bo inaczej się przypali. 
  4. Rozkładam ją na 3 talerze, studzę i chłodzę. 
  5. Miękkie masło ucieram i dodaję partiami aż masa się połączy.
  6. Pierwszy blat ciasta smaruję dżemem, na to połowa masy. Należy ją rozsmarować i ponownie biszkopt, dżem i masa.
  7. WIÓRKI PRAŻONE - na patelnię przekładam masło, cukier i wiórki, mieszając wszystko podsmażam na złoto. 
  8. Ciasto po wierzchu posypuję prażonym kokosem. Smacznego. 
  9. Najlepiej smakuje na następny dzień. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;


 

Prześlij komentarz