Bardzo smaczne ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką. Łatwe w wykonaniu i efektowne, jest to ciasto babkowe.
SKŁADIKI :
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 100 g gęstej śmietany 18 %
- 3 jajka
- 2 i 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- dodatkowo - 400 g truskawek
- 70 g zimnego masła
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i śmietanę, dalej ucieramy. Wsypujemy mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. Ciasto jest gęste.
- Wykładamy je na blaszkę 30 /23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równo je rozsmarowujemy. Wciskamy w nie truskawki.
- Z zimnego masła, mąki i cukru robimy kruszonkę, posypujemy nią ciasto.
- Pieczemy je około 35-40 minut, funkcja termoobieg. Pieczemy je do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu kroimy i podajemy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz