TORT TRUSKAWKOWY

2 cze 2024
data:post.title
      Tort z truskawkami i bitą śmietaną jest efektowny, smaczny i pięknie się prezentuje. Jest łatwy w wykonaniu, polecam przepis. 


      BISZKOPT : 
  • 5 jajek 
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanka oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
     DODATKOWO : 
  • drzem z truskawek 
  • 500 g truskawek
  • 600 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g mascarpone
  • 2 zagęstniki do śmietany 
      DO DEKORACJI : 
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 zagęstnik do śmietany
  • dowolne owoce 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. BISZKOPT- białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Wlewamy olej, mieszamy i przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. 
  2. Ciasto pieczemy około 35 minut, temperatura 180 % , funkcja termoobieg. 
  3. ŚMIETANA - bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno uważając aby nie przebić śmietany. Następnie dodajemy mascarpone, mieszamy i wsypujemy zagęstniki. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy. 
  4. Biszkopt przecinamy na dwie połówki, umieszczamy w tortownicy i smarujemy dżemem, na to połowa masy i przykrywamy ciastem. Ponownie dżem i masa. Tort odkładamy do lodówki na kilka godzin. 
  5. Ponownie ubijamy 1 śmietanę z cukrem waniliowym, na koniec dodajemy zagęstnik do śmietany i nią dekorujemy ciasto oraz dowolnymi owocami. 
  6. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego. 
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;



 

Prześlij komentarz