Tort z truskawkami i bitą śmietaną jest efektowny, smaczny i pięknie się prezentuje. Jest łatwy w wykonaniu, polecam przepis.
BISZKOPT :
- 5 jajek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- drzem z truskawek
- 500 g truskawek
- 600 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 250 g mascarpone
- 2 zagęstniki do śmietany
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 zagęstnik do śmietany
- dowolne owoce
PRZYGOTOWANIE :
- BISZKOPT- białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Wlewamy olej, mieszamy i przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
- Ciasto pieczemy około 35 minut, temperatura 180 % , funkcja termoobieg.
- ŚMIETANA - bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno uważając aby nie przebić śmietany. Następnie dodajemy mascarpone, mieszamy i wsypujemy zagęstniki. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy.
- Biszkopt przecinamy na dwie połówki, umieszczamy w tortownicy i smarujemy dżemem, na to połowa masy i przykrywamy ciastem. Ponownie dżem i masa. Tort odkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Ponownie ubijamy 1 śmietanę z cukrem waniliowym, na koniec dodajemy zagęstnik do śmietany i nią dekorujemy ciasto oraz dowolnymi owocami.
- Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego.
Prześlij komentarz