Ciasto Balladyna to ciasto przekładane, bardzo smaczne idealne na urodziny i nie tylko, polecam przepis.
CIASTO :
- 5 jajek
- 1/2 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 800 g śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 500 g mascarpone
- 3 zagęstniki do śmietany
DODATKOWO :
- 2 galaretki malinowe + 3 szklanki wrzątku
- 3 szklanki mrożonych lub świeżych malin
- 1 puszka masy kajmakowej 510g
- 2 paczki ciemnych herbatników
PRZYGOTOWANIE :
- BISZKOPT- białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier, żółtka i chwilkę ubijam. Następnie przesiewam sitkiem mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Blaszkę 23/33 cm wykładam papierem do pieczenia, na to wylewam ciasto i piekę 40 minut temperatura 180 %.
- Biszkopt po upieczeniu przecinam na dwie równe połówki. Są cienkie.
- 2 galaretki malinowe rozmieszałam w 3 szklankach wrzątku. Można do niej wrzucić mrożone maliny i szybciej stężeje.
- ŚMIETANA - zimną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodaję mascarpone, mieszam i zagęstnik do śmietany. Ponownie krótko mieszam i gotowe.
- Pierwszy blat ciasta umieszczam w formie, nasączam go herbatką. Na to połowa śmietany, herbatniki, kajmak, herbatniki i śmietana.
- Na to biszkopt i ponownie nasączam go herbatką. Na wierzch rozkładamy tężejącą galaretkę.
- Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz