CIASTO BALLADYNA + FILMIK

27 cze 2024
data:post.title
Ciasto Balladyna to ciasto przekładane, bardzo smaczne idealne na urodziny i nie tylko, polecam przepis. 



        CIASTO : 
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
         MASA : 
  • 800 g śmietany 30 % 
  • 4 łyżki cukru waniliowego 
  • 500 g mascarpone 
  • 3 zagęstniki do śmietany 
      DODATKOWO : 
  • 2 galaretki malinowe + 3 szklanki wrzątku 
  • 3 szklanki mrożonych lub świeżych malin 
  • 1 puszka masy kajmakowej 510g 
  • 2 paczki ciemnych herbatników 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. BISZKOPT- białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier, żółtka i chwilkę ubijam. Następnie przesiewam sitkiem mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. 
  2. Blaszkę 23/33 cm wykładam papierem do pieczenia, na to wylewam ciasto i piekę 40 minut temperatura 180 %. 
  3. Biszkopt po upieczeniu przecinam na dwie równe połówki. Są cienkie. 
  4. 2 galaretki malinowe rozmieszałam w 3 szklankach wrzątku. Można do niej wrzucić mrożone maliny i szybciej stężeje. 
  5. ŚMIETANA - zimną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodaję mascarpone, mieszam i zagęstnik do śmietany. Ponownie krótko mieszam i gotowe.
  6. Pierwszy blat ciasta umieszczam w formie, nasączam go herbatką. Na to połowa śmietany, herbatniki, kajmak, herbatniki i śmietana. 
  7. Na to biszkopt i ponownie nasączam go herbatką. Na wierzch rozkładamy tężejącą galaretkę. 
  8. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce. 
  9. Smacznego. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;


 

Prześlij komentarz