Drożdżówki wełniane bardzo łatwo się przygotowuje, efektownie wyglądają i pysznie smakują.
SKŁADNIKI :
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 opakowanie suchych drożdży 7 g
- 100 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 serek waniliowy
- mrożone jagody
PRZYGOTOWANIE :
- Mleko przelewamy do misy robota, dodajemy jajko, drożdże, cukier i mieszamy. Następnie wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło, mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Nakrywamy je ściereczką i odkładamy do całkowitego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy, dzielimy na 5 części i rozwałkowujemy na owalne placki.
- Na każdy placek nakładamy porcję serka, na to jagody, końce ciasta nacinamy aby powstały paski i zwijamy bułki.
- Układamy je w wysmarowanej masłem tortownicy i pozostawiamy aby wyrosły na około 15 minut.
- Pieczemy je 35 minut w temperaturze 180-190 * aż będą rumiane.
- Podajemy polane lukrem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Prześlij komentarz