Rewelacyjne ciasto, biszkoptowy - orzechowy spód i masa z macarpone i kajmaku. Cudowne połączenie orzechów i kajmaku. Polecam przepis.
CIASTO :
- 4 jajka
- 1/2 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1/2 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 400 ml zimnej śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 500 g mascarpone
- 6 zagęstników do śmietany lub 3 łyżki żelatyn rozpuszczonej w 1/4 szklance wrzątku
- 1/2 puszka kajmaku ( puszka ma 510 g )
- kakaowe herbatniki na wierzch ciasta
- orzechy do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- BISZKOPT - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukry, żółtka i miksujemy. Następnie wlewamy olej i przesiewamy maki z proszkiem i wsypujemy orzechy. Mieszamy. Ciasto pieczemy 35 minut temperatura 180 *C.
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami, następnie wsypujemy 2 zagęstniki, mieszamy, dodajemy mascarpone, kajmak i resztę zagęstników, miksujemy.
- Biszkopt nasączamy słodką herbatką, na to masa, ciemne herbatniki i chwilkę ciasto chłodzimy. Następnie smarujemy wierzch kajmakiem i posypujemy orzechami. Ciasto chłodzimy jeszcze kilka godzin w lodówce. Smacznego.
Prześlij komentarz