Dzisiaj polecam bardzo smaczne pierogi drożdżowe z farszem kebabowym. Mięciutkie i pachnąca idealne na obiad i nie tylko.
SKŁADNIKI :
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanka mleka (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 2 jajka
- 1/2 szklanka oleju
- 800 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól, słodka papryka, przyprawa do kebabu
- olej do podsmażenia
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 puszka kukurydzy
- 1 mała czerwona papryka
- 100 g żółtego sera
- 1 jajko do posmarowania pierogów
PRZYGOTOWANIE :
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe, następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy aż wyrośnie.
- Mięso kroimy na kawałki i podsmażamy z warzywami i przyprawami.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka i nakładamy farsz, zlepiamy pierogi. Smarujemy je po wierzchu jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 200 *C. Smacznego.
Prześlij komentarz