PIEROGI PIECZONE KEBABOWE

5 lis 2024
data:post.title
     Dzisiaj polecam bardzo smaczne pierogi drożdżowe z farszem kebabowym. Mięciutkie i pachnąca idealne na obiad i nie tylko. 


       SKŁADNIKI : 
  • 50 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 i 1/2 szklanka mleka (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanka oleju 
  • 800 g mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
        FARSZ : 
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól, słodka papryka, przyprawa do kebabu
  • olej do podsmażenia
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1/2 puszka kukurydzy  
  • 1 mała czerwona papryka
  • 100 g żółtego sera 
  • 1 jajko do posmarowania pierogów 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe, następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy aż wyrośnie. 
  2.   Mięso kroimy na kawałki i podsmażamy z warzywami i przyprawami. 
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka i nakładamy farsz, zlepiamy pierogi. Smarujemy je po wierzchu jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 200 *C. Smacznego. 
   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybowania kanału ; 


 

Prześlij komentarz