Dobra masa makowa to podstawa udanych wypieków. Według mojego przepisu jest smaczna i idealna do wszystkich ciast.
SKŁADNIKI :
- 400 g maku mielonego
- 500 ml mleka 3/2 %
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanka orzechów włoskich
- 1 olejek migdałowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE :
- Mak zalewamy mlekiem, dodajemy masło i zagotowujemy ciągle mieszając. Następnie przykrywamy i odkładamy na około 30 minut.
- Po tym czasie, do jeszcze ciepłego maku ( w razie konieczności trzeba go podgrzać ) dodajemy miód, bakalie, olejek i bułkę tartą. Mieszamy a na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy masę. Mak mamy gotowy.
Prześlij komentarz