MIĘKKIE PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

27 lis 2024
data:post.title
Pyszne miękkie pierniki świąteczne, można je jeść od razu lub odłożyć i będą na później. Przepis łatwy w przygotowaniu. 


       SKŁADNIKI : 
  • 200 g masła 
  • 4 duże łyżki miodu
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
  • 600 g mąki pszennej tortowej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 
    PRZYGOTOWANIE : 
  1. Masło, miód, przyprawę do piernika i kakao przekładamy do garnka. Zagotowujemy wszystko ciągle mieszając. Masę odkładamy do ostudzenia. 
  2. Do misy robota przekładamy wszystkie składniki, łącznie z ostudzoną masą i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na 3 godziny do lodówki następnie rozwałkowujemy i wycinamy pierniki o grubości około 0,5 cm.
  3. Układamy je na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 *C. Pieczemy 5-7 minut nie dłużej. Pierniki nie mogą być spieczone bo będą twarde. Można je jeść od razu. Smacznego. 
                              Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybowania kanału ; 


 

Prześlij komentarz