Pyszne miękkie pierniki świąteczne, można je jeść od razu lub odłożyć i będą na później. Przepis łatwy w przygotowaniu.
SKŁADNIKI :
- 200 g masła
- 4 duże łyżki miodu
- 1/2 szklanka cukru
- 20 g przyprawy do piernika
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
PRZYGOTOWANIE :
- Masło, miód, przyprawę do piernika i kakao przekładamy do garnka. Zagotowujemy wszystko ciągle mieszając. Masę odkładamy do ostudzenia.
- Do misy robota przekładamy wszystkie składniki, łącznie z ostudzoną masą i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na 3 godziny do lodówki następnie rozwałkowujemy i wycinamy pierniki o grubości około 0,5 cm.
- Układamy je na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 *C. Pieczemy 5-7 minut nie dłużej. Pierniki nie mogą być spieczone bo będą twarde. Można je jeść od razu. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybowania kanału ;
Prześlij komentarz