SKŁADNIKI :
- 1 i 1/2 kg buraków
- 3 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 10 ziarnek pieprzu
- na 1 litr przegotowanej wody 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE :
- Buraki obieramy, myjemy i tniemy na duże plastry. Nakładamy je do dużego słoja i dodajemy przyprawy. Wodę należy zagotować i do ciepłej dodajemy sól, mieszamy następnie zalewamy słój z burakami. Nakrywamy gazą i gumką.
- Zakwas odkładamy w ciemne miejsce na około 7-10 dni. Co dziennie zaglądamy czy nie powstała pleśń. Jak jej nie ma wszystko jest ok.
- Po ukiszeniu przelewamy zakwas do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybowania kanału ;
Prześlij komentarz